Symposium

Kinderen onder vuur

25-04-2024

Op 25 april 2024, de internationale dag voor bewustwording rond ouderverstoting, organiseerde het Steunpunt Ouderverstoting een symposium ‘Kinderen onder vuur’. Dit evenement was speciaal gericht op advocaten, bemiddelaars en hulpverleners.

Er waren meer dan 70 deelnemers aanwezig in het Havenhuis te Antwerpen.

Het symposium bood een unieke gelegenheid om meer te leren over ouderverstoting, de impact ervan op gezinnen en de rol van diverse actoren (zoals de rechter, de bemiddelaar en de hulpverlener). Het Steunpunt Ouderverstoting wilde hiermee bewustzijn creëren over ouderverstoting en over de noodzaak om dit probleem aan te pakken.

Het evenement bevatte een reeks lezingen, gepresenteerd door experten in dit domein. Deelnemers kregen de kans om hun kennis te verdiepen, nieuwe inzichten te verwerven en te netwerken met andere professionals in het veld.

Het Steunpunt Ouderverstoting wil mensen samen brengen, zodat ieder de ondersteuning voor gezinnen in deze problematiek, kan verbeteren.

Uitnodiging

Deelnemers getuigen

Een warme terugblik op het symposium "kinderen onder vuur" waarbij ouderonthechting in al haar aspecten door verschillende actoren werd toegelicht maar vooral ook kapstokken werden aangeboden om het in eerste instantie te (h)erkennen en een methodiek werd aangereikt om het aan te pakken.
Een zeer actueel thema, vooral nu dat scheidende ouders sinds 8 april in hun echtscheidingsovereenkomst en/of bemiddelingsakkoord specifiek dienen te verwijzen naar de belangen van hun minderjarige kinderen.
Echter, het valt moeilijk te verantwoorden dat een volledige contactbreuk met 1 (groot)ouder in het belang van het (klein)kind kan zijn (uiteraard tenzij de veiligheid van het kind in gevaar zou zijn).

Een contactbreuk tussen ouder en kind heeft zowel voor de ouder als voor het kind een grote impact op hun mentale welzijn, dat zich verder (kan) blijft(ven) uiten op volwassen leeftijd. Sterker nog, zelfs intergenerationeel verderspelen.
Het vroegtijdig detecteren van de oudervervreemding en vooral onmiddellijk ermee aan de slag gaan, kan een wereld van verschil maken.
Een welgemeende dank aan het steunpunt ouderverstoting om alle betrokken instanties (advocatuur, magistratuur, bemiddelaars, politie en zorgverleners in ruime zin) gisteren rond dit thema te hebben verenigd met een leerrijke interactie op deze inspirerende plek tot gevolg.
Het Havenhuis heeft zoals elke familie haar scherpe hoekjes en kantjes maar dat neemt niet weg dat door de juiste verbindingen te maken men tot een mooi en harmonieus geheel kan komen.

Het Symposium “Kinderen onder Vuur” perfect georganiseerd door het Steunpunt Ouderverstoting.
Wat was dit een fantastisch goed georganiseerd symposium ! Genoten van alle wijsheid en nieuwe inzichten van de sprekers. En leerzaam om te zien dat er ook bij onze zuiderburen met veel passie en kennis gewerkt wordt binnen dit ingewikkelde landschap van dynamieken.

Nogmaals veel dank voor alle goede zorgen en een buitengewoon interessante scholingsdag met zeer kundige sprekers!

Eerst en vooral wens ik jullie te bedanken voor de boeiende opleidings-dag alsook voor de prachtige accommodatie en het warm onthaal.

Ik was vandaag aanwezig op het symposium. Het was een zeer boeiende en leerrijke dag.

Jullie hebben dat weer mooi gedaan, het was een boeiende dag over een thema-in-nood.

“Jaren geleden dat we nog een vorming, over dit thema, van dit niveau mochten meemaken”.
Zeer boeiend, Interessante sprekers, fijne locatie….

Terugkijkend op een fantastisch (georganiseerd) congres, proficiat. Dank voor het mogen deelnemen en wellicht tot sprekens!

Super samenwerking met hele fijne mensen !
De dag blijft nog nazinderen….
Dank je aan allen om kennis en ervaring te delen

Zo fijn om te horen. Ik ben heel blij en jullie dankbaar dat ik tussen al deze interessante sprekers ook mijn verhaal mocht brengen. Dankjewel voor de organisatie en het blijvend onder de aandacht houden van deze problematiek.

unsplash